Waar liep ik tegenaan als starter?

Waarom schrijf ik dit artikel?


Eerlijkheid duurt het langst heb ik altijd geleerd dus eerlijk? Marketingexperts hebben mij geadviseerd te gaan bloggen op onze online boutique www.verrasjelief.nl en op LinkedIn. De reden? Meer bezoekers en meer volgers genereren. En ja welke ondernemer wil dat niet? Of je nu starter bent of een ervaren entrepreneur (een functie die steeds vaker langskomt op LinkedIn :)), meer traffic is belangrijk. Dus stelde ik de vraag; “wie moet die blogs dan gaan schrijven”? …jijzelf was het unanieme antwoord…. Slik.. Schrijven vind ik heel leuk en vertellen aan mijn vrienden hoe het met mij en met ‘Verrasjelief’ gaat vind ik ook leuk. Maar waarom willen mensen die mij niet (goed) kennen dat lezen? “Omdat er veel meer mensen zijn die nadenken over wel of niet de stap om voor jezelf te beginnen of die twijfelen of ze het wel goed doen als ondernemer en dan is het fijn om de onzekerheden en tips van anderen te horen.” Ok. Dat klinkt plausibel en aangezien ik de laatste jaren goede ervaringen heb met ‘buiten mijn comfortzone’ gaan zit ik nu dus dit verhaal te typen.

Wat komt er op je af als je voor jezelf begint?

Meer dan een jaar geleden heb ik mijn vaste baan als commercieel manager opgezegd om mijn droom na te jagen. Opnieuw een eigen bedrijf runnen maar dan in iets wat ik heel erg leuk vind om te doen. Iets waar ik mensen en mezelf blij mee kan maken. Iets wat ik kan opbouwen vanaf nul en waar ik alles wat ik leuk vind in kan combineren. ‘Stoer’ en ‘knap’ heb ik al heel vaak gehoord maar in mijn geval was dat niet zo stoer. Toen ik alleen woonde met mijn twee zoontjes had ik deze stap echt niet gezet. Zó stoer ben ik niet. Ik begrijp heel goed dat iemand niet zomaar zijn of haar baan opzegt terwijl er een huis, hypotheek en nog belangrijker, kinderen zijn waarvoor gezorgd moet worden. Dus ik was pas zo ‘stoer’ toen ik ging samenwonen met mijn vriend waardoor ik wist dat mijn jongens en ik niet op water en brood kwamen te zitten als het niet zou werken.

Niet over één nacht ijs

Het is nu ook weer niet zo dat ik over één nacht ijs ben gegaan. Eerst heb ik heel lang nagedacht over wat ik nu eigenlijk zou willen. Wat kan ik goed? Wat vind ik leuk en waar is behoefte aan? Zoals ik al eerder zei vind ik het enorm leuk om mensen blij te maken. Dat is natuurlijk ook niet geheel zonder eigen belang. Mensen vinden jou (mij) over het algemeen net een tikkie leuker als je ze af en toe blij maakt :). Daarnaast ben ik gék op shoppen. Zowel offline als online winkelen is mijn grootste hobby. Vaak kom ik dan echter ook thuis met kleding of cadeaus voor anderen. Als ik net dat ene leuke bijzondere item kan vinden waarvan ik weet dat een ander daar blij van wordt dan is mijn dag goed. Maar ja….hoe maak je daar je werk van? Na lang nadenken en het verhaal van een vriend die vertelde dat hij nogal een verkeerde keuze had gemaakt bij het kopen van een cadeau voor zijn vrouw dacht ik ‘hey, daar kon wel eens een behoefte liggen’. Dat vermoeden was uiteraard niet genoeg om al mijn zekerheden over boord te gooien. Een marktonderzoek leek mij een goed plan. Na het nodige googlewerk kwam ik erachter hoe ik dat online moest regelen en zo was het marktonderzoek onder 100 onbekende mannen (ook weer via LinkedIn) een feit. Toen hieruit bleek dat er zeker behoefte was aan een goede selectie van cadeaus waar vrouwen blij van worden en aan een site waar dit overzichtelijk, eenvoudig en op een stijlvolle manier was samengebracht voelde ik mij voldoende zeker om de stap te zetten.

De investeringen voor een eigen bedrijf

Maar dan? Een bedrijf oprichten vraagt om een tomeloze investering van jouw eigen energie maar dat is vaak niet zo moeilijk als het om je eigen ‘kindje’ gaat. Daarnaast is er natuurlijk geld nodig om zaken voor elkaar te krijgen. Om een site te laten bouwen. Om advies in te winnen. Om cadeaus in te kopen. Om een bedrijfsruimte te huren. Om verpakkingsmateriaal aan te schaffen enzovoorts enzovoorts. Een beetje spaargeld had ik wel maar niet voldoende om alles op een professionele wijze aan te pakken. Dus een lening afsluiten was voor mij de enige optie. Ook dat is een spannend moment vond ik. Want een lening betekent schuld en een schuld, die moet je afbetalen. Óók als het uiteindelijk niet werkt zoals je voor ogen hebt. Ja, ik denk dat dat financiële deel voor mij wel het moeilijkst is. Maar ook van bevriende ondernemers die al veel langer voor zichzelf werken hoor ik dat de onzekerheid over voldoende inkomsten om alles te betalen nooit echt weggaat. Vaak nemen de verantwoordelijkheden namelijk toe als je groter groeit dus ook dan blijft dat gevoel altijd wel een beetje. Als je van jezelf weet dat je hier echt niet tegen kunt dan moet je de stap nog een keer goed heroverwegen vind ik.

Uiteraard heb ik niet de illusie dat ik als start-up de wijsheid in pacht heb maar ik vind het al super leuk dat jij de moeite hebt genomen dit artikel te lezen. Dankjewel daarvoor! Ik zal ook altijd de ‘moeite nemen’ om jou te woord de staan mocht je daar behoefte aan hebben want niemand wordt slechter van een kopje koffie met een onbekende of bekende persoon. Leuk juist!

Tot een volgende ‘blog’ (dit was best leuk :))

Met verrassende groet, 

Liesbeth ten Voorde
CSO (Chief Surprise Officer) Verrasjelief


Nieuwsgierig naar onze cadeaus voor Valentijn, of onze cadeaus in de online boutique?