Valentijnsdag daar doen we toch niet aan?

De zin en onzin van Valentijnsdag

Hoe is Valentijnsdag eigenlijk ontstaan? Als professioneel-liefdes-verras-ster moet ik hier natuurlijk wel wat meer over kunnen vertellen. Ik heb het even voor jullie op een rijtje gezet.

De geschiedenis van Valentijn

Het lastige is dat niemand precies weet hoe Valentijnsdag is ontstaan. De meeste mensen geloven dat 14 februari de dag is dat de priester Valentinus stierf. Valentinus was een goed mens en hielp alle mensen die hulp nodig hadden, zoals armen, zieken en bejaarden. Hij gaf de mensen altijd een bloem als ze hem om raad of hulp vroegen. Later werd zijn sterfdag, 14 februari, een feestdag.

Legendes over Valentijn

Maar er zijn ook andere verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag:

  • Volgens een ander verhaal bezegelde de heilige Valentinus stiekem huwelijken van christenen met niet-christenen. Als straf liet de keizer Valentinus onthoofden. Vlak voordat hij stierf smokkelde hij nog een briefje uit de gevangenis naar iemand waarvan hij veel hield. Er stond op: "Van jouw Valentijn".
  • Een ander verhaal zegt dat dit briefje was voor de blinde dochter van zijn cipier. Toen de dochter de brief ontving, kon ze weer zien en het briefje lezen.
  • In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om een oud vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken.

En zo zijn er nog een paar legendes die nooit bewezen zijn. Kortom kies het verhaal dat jij het leukste vindt om door te vertellen :).

Wat en hoeveel wordt er gekocht voor Valentijnsdag?

Hoeveel mensen doen er nu eigenlijk aan Valentijn? Zeker 3 miljoen Nederlanders doen aan Valentijnsdag. 

  • Mannen spenderen gemiddeld 36 euro aan Valentijnscadeaus
  • 31% van de aankopen vindt plaats op de dag vóór Valentijn
  • Bloemen, kaarten en chocola zijn het meest populair
  • Wereldwijd worden 50 miljoen (!) rozen cadeau gekocht op Valentijnsdag
  • Qua restaurants wordt het meest Italiaans gegeten tijdens Valentijn

(bronnen Financechick, Vance en Telegraaf)

Valentijnsdag: een commercieel feest?

Vroeger was Valentijnsdag echt een dag waarop je met name een kaartje of bloemen stuurde naar je (geheime) liefde. Een veel gehoord commentaar is nu dat men Valentijnsdag een commercieel feest vindt. En dat is natuurlijk waar. Toch blijft het leuk om naast een kaartje ook een klein cadeautje of bloemen van een (onbekende) geliefde te ontvangen, want zeg nou zelf: iedereen vindt een beetje extra aandacht fijn. Wij van Verrasjelief vinden extra aandacht géven fantastisch! We pakken elk romantisch cadeautje met zorg in en je kunt het ook rechtstreeks naar jouw geliefde laten sturen met een door ons geschreven kaartje met jouw persoonlijke boodschap. Zo kun je, als je wilt, echt anoniem blijven. Je zou ook extra origineel kunnen zijn door het kaartje of cadeautje juist een paar dagen vóór Valentijn te geven.

De tien beste cadeaus voor Valentijn voor vrouwen

Natuurlijk heeft ons team een top 10 voor jullie samengesteld. Wat willen vrouwen het liefst krijgen van hun (geheime) liefde:

* Past door de brievenbus

Vier de Liefde. Verrasjelief helpt jou!

Verrasjelief is ontstaan om te helpen de meest romantische cadeaus voor vrouwen te vinden. Wij zijn dus geen doorsnee website met cadeautjes, maar er mogen alleen originele, door ons vrouwenteam geselecteerde, cadeaus in onze boutique waar vrouwen écht blij van worden. Daarnaast maken we het zoeken makkelijk, het bestellen eenvoudig en pakken we alles extra mooi in. In een paar stappen heb jij een prachtig Valentijnscadeau! We versturen het naar elk gewenst adres en als je voor vier uur bestelt, dan wordt het die dag nog verstuurd. Als je wilt, voegen we een persoonlijk en handgeschreven kaartje toe om de glimlach op haar gezicht nog groter te maken. Bestel nu alvast voor Valentijnsdag en zet in het opmerkingenveld dat het op 14 februari bezorgd moet worden.

Hopelijk ben je nu een stukje wijzer op liefdesgebied. Geniet van elkaar! Alvast een heel fijn moment samen gewenst, of dat nu met Valentijn is of op een andere dag. Het maakt ons niet uit :). Vier de liefde.

Met verrassende groet,

Liesbeth ten Voorde

CSO (Chief Surprise Officer)

PS: Mocht je nu alvast voor Valentijnsdag willen bestellen, dan kan dat! Zet in het opmerkingenveld dat het op 14 februari bezorgd moet worden, wij zorgen voor de rest.

Nieuwsgierig naar onze cadeaus voor Valentijn, of onze cadeaus in de online boutique?